Alla inlägg under november 2017
inga människor, ingen kommentar. Importerat från min Facebook, här försett med kortkommentar.
Dag ett
Dag två
Morgon
Dag 3
Oklara symbolvärden
Dom har haft en bra dag. Den yngste hade Halloweenfest på sitt DV, och spexade runt i sin gamla vargmask som vi hittade i en gömma. Och så fick han med sig en liten påse lightchips hem.
Och så isterbandsfrossa till middag. Bara han och morsan som är helsålda på isterband och fick ta hur mycket dom ville.
Med kokt potatis och inlagda rödbetor till. Och så farsdagstårta till efterätt, en prinsesstårta. Går inte att få hem beställningar under helgen här så vi äter den medan den är färsk.
Den äldre grabben kom hem efter sin bortavecka och meddelar att sårläkningen går åt rätt håll. Resterna av infektionen ser ut att han försvunnit och nu väntar vi på att läkeprocessen ska komma igång på fullt allvar.
Dom dåliga nyheterna är att han ser ut att ha börjat reagera på klistret i kompressen, såg lite irriterat ut precis där den suttit. Få se hur vi löser detta nu.
Till middag; rester av gårdagens gnocchigratäng. Den var god om man petade bort svampen.
Och så hade man bakat mitt favoritmatbröd. Nästan bättre än tårtan.
Ett favoritmatbröd för att det kräver enklast möjliga utbakning som platsar precis i ugnens långpanna
100 gram smör eller margarin
12 dl vatten eller mjök
50 gram jäst
1 msk salt
1 dl sirap eller flytande honung
1 påse (2kg) vetemjöl special
Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet el mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt) Dela sönder jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet, salt, sirap/honung och nästan allt mjöl. Spar 2-3 dl till utbakning (den större mängden om man använder hushållsmaskin enligt min erfarenhet)
Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Kavla sedan ut degen lätt och platta ut den i den smord långpannan.
Jäs sedan brödet en gång till ca 45 minuter denna gång.
Grädda sedan i nedere delen av ugnen på 200 graders värme i ca 45 minuter.
För en mjukare skorpa på brödet, pensla med lite mjölk eller vatten efter gräddning och vänd brödet upp och ner på plåten en sund, vänd tillbaka och låt svalna under bakduk. Skär i lagom stora bitar när det svalnat.
en laktovegetarisk gratäng med lite ändringa i receptet efter vår egen smak. Samlat omdöme; en vansinnigt god gratäng.
Ingredienser för ca 4 portioner
Gnocchi, färsk 500 gram
Olivolja eller valfritt matfett till stekning
Gul lök, hackad 1 st
Vitlöksklyfta, finhackad 1 st
Champinjoner, färska skivade 100 gram
Canellibönor, konserverade ca 3 dl eller 1 förpackning
Matlagningsgrädde 1 dl
Min justering; bytte ut 2 msk tomatpure mot
motsvarande mängd ajvar för lite mustigare smak
Grönsaksfond, 1 msk el ½ buljongtärning
Körsbärstomater, delade 200 gram
Mozzarella, tärnad 100 gram
1. Värm ugnen till 200 grader. Koka gnocchin i lättsaltat vatten enligt anvisning på paket. Lyft upp dom med hålslev och lägg i ugnssäker form.
2. Stek lök och vitlök i ett par minuter, lägg i svampen och stek till den fått fin färg.
3. Tillsätt sköljda och asvrunna bönor, grädde, ajvar och fond. Låt koka ihop några minuter.
4. Häll blandningen över gnocchin. Tillsätt tomater, mozzarellan och vänd runt. Salta och peppra.
5. Gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 15-20 minuter.
Servera med ruccola enligt recept. Själva blandade vi ruccola, babyspenat och en dressing på olivolja och balsamvinäger.
men så fastnade jag i en Facebookdebatt och efter det så hittade jag skafferiet i en enda röra efter receptprovningen i går och så var det slut på den kvällen.
Postar dom i morgon istället.
Nja, det var inte mycket till debatt, ifrågasättande om hur man kan bli utsatt för oral våldtäkt angående uppropet från över 400 Svenska skådespelerskor om missförhållanden på deras arbetsplatser.
Kändes inte som dom ägde debatten direkt och någonstans fick jag en ahaupplevelse av;
"Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö...
Ring själaringning över land och vatten!"
Alfred Tennnyson
-Ja?
Jag; vanudå?
Sambon djupt koncentererad med tre ja? till i rad.
Fick äntligen tag i mobilen och lyssnar på äldste grabbens helg.
Tagit bort tonsillerna i fredags,
Började blöda när han skulle käka i lördags, åkte upp till akuten, där dom konstaterade att blödningen koagulerat och vi har ingen öron, näsa hals jour i den här staden numera.
Åkte hem, det blev Söndag och han började blöda från såret igen.
Nytt besök på akuten, blod koagulerat, ingen öron näsa hals jour. Åka hem.
Mot kvällen; började blöda jättemycket, hans sambo kom in i badrummet och ser hur han står lutad över handfatet med blodet rinnande från mun och näsa.
Hon ringer ambulans.
Blödning stoppas i ambulansen, åka in till akuten, åk hem, vi har ingen öron, näsa hals jour.
Men börjar det blöda under natten igen så ring ambulans och åk direkt till Sundsvall där jouren finns.
Men natten var i alla fall lugn och på morgonen fick han tid på öron, näsa, hals där dom brände ett läckande kärl efter operationen och så passade dom på att bränna ett i näsan samtidig.
Och inga värktablettetter med acetylsalicylsyra på grund av antikoagulantikaeffekten.
Och värken började om på nytt.
Och han bor inne i stan och det gör att man undrar hur det går med dom som bor en bit utanför?
Det blir långa resor och blödningar.
Och vad transporterna till Sundsvall egentligen kostar jämfört med en jourläkare på plats?
Ge oss tre fullvärdiga akutsjukhus NU.
Från Åsbergets baksida. foto; Dottern.
Högland och Höglandssjön
Museet (stora byggnaden) och Backgatan i bakgrunden.
ntre hamnen. Fjällraven center till höger och Sjögatan till vänster. I förgrunden; kyrktornet.
Någon har suttit här och beunderat utsikten-någon gång.
Kameran riktad mot Järvedshållet i alla fall.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | |||||
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | |||
13 |
14 | 15 | 16 | 17 |
18 |
19 | |||
20 |
21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | |||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|