Ensparkibaken

Alla inlägg under juni 2019

Av maricici - 15 juni 2019 00:52

 

om hur två undersökande journalister efter sanningen om hur den hänsynslösa jaken på olja drabbade befolkningen i Ogadenregionen, fick skriva ett helt annat insidereportage som fångar i Etiopiens diktaturstat. En skildring om hur det är att vara skydds och rättslös i ett fängelse som saknar allt utom korruption och brutalitet. Om skenrättegångar, om det diplomatiska spelet för att få loss fångarna, om att slitas mellan hopp och förtvivlan, om att ägna all sin kraft åt att försöka bokstavligen överleva.

Den brutala, detaljerade verkligheten bakom tidningsrubriken; två svenska journalister fängslade i..

En skakande läsupplevelse.

Av maricici - 12 juni 2019 12:21

https://www.allehanda.se/artikel/ornskoldsviks-kommun/misstankt-garningsman-hittad-av-polis-anhallen-for-att-ha-utsatt-kvinna-i-o-vik-for-valdtakt-och-mordforsok

Gärningsmannen tycks ha varit en bekant till brottsoffret, förmodligen därför han hittades så snabbt. Mina tankar till den unga kvinna som utsatts för det dubbla traumat där en bekant plötsligt visar en helt annan sida. En mörk sådan, som man brukar säga. Och polisen är fortfarande förtegen, nu om kvinnans tillstånd och om hon fortfarande befinner sig på sjukhus.

Antar att dom har e bra anledning till detta.


Och så var det detta :

https://www.allehanda.se/artikel/ornskoldsviks-kommun/oroligt-i-mellansel-jag-kan-bara-bekrafta-att-det-tyvarr-har-blivit-sa-har

och detta:

https://www.allehanda.se/artikel/ornskoldsviks-kommun/stolder-vid-coop-i-mellansel-lika-manga-anmalningar-hittills-i-ar-som-i-fjol


Och som vanligt så kan man inte hitta någon bred allmänhet som kan bekräfta att så är fallet. Angående rubrik ett har jag fått frågor från långt utanför kommungränsen om vad som pågår och stod som fallen från skyarna,

eh, vadå, inget vad jag sett. Och ändå rör vi oss utomhus ganska ofta.

Annars så kan jag hänvisa till något nummer av det lokala infobladet, Anundsjöaktuellt, där det brukar finnas en ruta från migrationsverket informerar om att ett par orosmoment förflyttats från orten så nu skulle väl lugnet vara återställt. (En allmän inforuta där det oftast står om antal nyanlända, och verksamhet som pågår) Minns inte vilket nummer av tidningen det var men det borde väl ha varit datum runt med Allehandas artikel.

Och om artikel två så hänvisar dom flesta plusläsare till en höna av en fjäder, där inga stölder alls rapporterats tre år i rad, och sen kom en ökning och så blev det mera. Oklart i vilken omfattning då siffror på detta inte redovisas.







Av maricici - 10 juni 2019 12:47

upphittat under dagens jakt på minnesbilder, hade vi en brunrandig eller en grönrandig IKEA-fåtölj modell 1976? Jag och syster 3 i en Facebookgrupp om retroprylar och förpackningar.

Fanns förstås inte ett foto, och möjligtvis mindes vi båda fel. Och jag fastnade för några foton på mig och sambon som kanske borde fått falla i glömska-dom också.

 

Sambon konfirmationsdagen 1969, var ju inte så farligt. Ser att den äldre grabben ärvt hans ansiktsform och den yngste ögon, näsa och mun.

 

Här är han ute och pimplar på någon fjällsjö år 1975 eller 1976

 

Hrmmm..

After-ski samma dag tror jag.

 

Men vad i hela...Vem har fotat detta?

Är i alla fall inte vad det synes vara utan från sambons femtiårskalas för 25 pers då jag optimistiskt nog tog på mig att fixa buffén (allt hemlagat, hade inte råd att köpa catering på den tiden) och rodda hela kalaset.

Aningen utmattad när gästerna gått, men det var i alla fall ett lyckat och minnesvärt kalas.

 

I nattlinnet 1983.

Drabbad av ätstörningen anorexia och vägde -40 kg (syns på dom pinniga armarna)

I dag är jag  fullt återställd på så sätt att jag får göra tvärtom mot alla andra, se till så inte tankar på hälsosam mat och idelavikt tar överhand.

Funderar på om man någonsin blir permanent botad från ätstörningar?


Av maricici - 9 juni 2019 16:09

varit ute på en cruisingtur igen, och så suttit nere vid sjön och fikat.  Lite behagligare temperatur utomhus idag, 22 grader, växlande molinghet och en lite småkall nordvästlig vind som tar i.

Den äldre grabben köpte en rosa dammsugare, en sockermunk, en minipåse ostbågar, ett litet rör smarties och en mjölkfri glasstrut, GB;s Choice. Själv köpte jag en liten ask kalvsylta och en lite ask rödbetssallad och tänkte göra en god sommarmacka när jag kom hem.

Den äldre grabben ville sitta i det lilla lusthuset och fika. Hans egen sommartradition. Dottern var också med men utan kamera så det blev inga bilder i dag. Och inget bad, för kyligt i luften för att palla för den än så länge låga vattentemperaturen. Annars hade hon och jag funderat på ett premiärdopp. Den äldre grabben som bara står ut med tempererade inomhusbassänger betackade sig helt. Och inte mycket sällskap på stranden, vi såg två yngre grabbar, en familj med hundar och en jäkla massa getingar. Antar att dom funderade på att bygga bo inne där vi satt.

Och så åkte vi hem, dvs vi tog ett par raggarsvängar runt byn först innan den äldre grabben var nöjd.


Hans låtval i dag:


Av maricici - 8 juni 2019 13:45

sedan han tiggt sig till en cruisingtur runt byn..

Vi skulle köpa 5 liter mjölk, 5 dl turisk yoghurt, 4 stora citroner och så en bit ost och en mexicansk tacopaj som ska vara litt lunch i dag. Och så en glasspinne, eller två, jaha...  En med vit choklad och en med brun choklad.

Ska de va två får du betala den ena själv.

Och så åker vi hem. Det var bra musik på bilsteron i dag, ja. Pappas naturliga val. Och så måste man hinna lyssna färdigt innan man kommer hem.

Men mamma har bara en risig mazda som släpper ut en massa dieselavgaser i onödan..

Nehepp, inte det..  

Och pappas glass smälter bort under tiden.

Jaha, det var inte ditt problem  

Nå, vi kör väl ett par varv då.

Nej, det var inte många ute i den här värmen, 27 grader i skuggan; vi såg en gråtigrerad katt, en vit katt och en cyklist. Och så någon som var ute och rastade sin hund.

Den äldre grabben kände det också, han var nöjd med två varv och sedan ville han hem, käka upp sin andra glass och ta en siesta. Sambon käkade upp sin glass som genom ett under klarat sig och så åkte han iväg. Skulle visst hjälpa någon att fixa något på en bil som var ur funktion. Vad lade jag inte på minnet.


Köpte ett pappersaftonblad bara för rubriken, målet för attentatet  - man i MC-gäng..

Jag vill gärna veta vad som händer i Linköping för en gångs skull.

Få se nu, målet var alltså en enda person och så försöker dom spränga bort ett helt kvarter.   Och vad i helsicke har dom använt för att få till denna megasmäll?   En herrans tur att det bara blev lindriga personskador.

Striden om lederposten i L; Sabuni; mångkultur är inget att eftersträva.. Och jag tänker; en herrans tur att jag tagit Twitterpaus. Har för örvigt aldrig begripit mig på innebörden i detta mytomspunna ord, så snart människor från andra länder och kulturer flyttar hit så är det väl en mångkultur vare sig folk vill det eller ej. Motsatsen blir väl snararast assimilation om det kan va nåt?  Eller segregation med allt vad det innebär, t ex för hederskulturen som man tog upp i artikeln. Innebär att i en sluten grupp eller ett slutet samhälle där man inte nås av andra influenser så får sånt verkligen tillfälle att växa sig starkt. Mina egna tankar om detta.


Och min andra tanke är att den äldre grabbens siesta snart är slut och det är dags att börja röra på sig.


Vad han lyssnade på i bilen:


Av maricici - 7 juni 2019 20:00

  av Magnus Västerbro.


En berättelse om krisåren 1867-1869, om den rekordlånga vintern, det följande året med torka och det tredje året med summan av dom båda. Om vintern som varade långt in i Juni som främst drabbade Norrland, om torkan som främst drabbade södra Sverige , i synnerhet Småland värst. Om bakgrunden till den stora emigrationsvågen. Om svälten hur den ser ut och upplevs av den som drabbas, om korruption och uteblivna nödleveranser, om dåtidens maktfaktor kyrkan som hänvisade till guds straff för dom lata.

En bok baserad på historiska dokumentationer som ger levande personporträtt och samtid, utan att sväva ut till en historisk roman. En bok som man omöjligt kan lägga ifrån sig för än den är slut.

Rekommederas verkligen.

Av maricici - 7 juni 2019 15:29

 

Blinde Patrik tvingas sluta spela för dom äldre på Rosenbacken

detta och dom brukare som tvingats gå från sina anställningar på återbruket och startpunkten.

Har hintats om att det är förändringar i större skala på gång och det handlar givetvis om besparingar (som någon skrev på Allehanda. se; s Facebooksida)

Men att det återigen drabbar LSS-sidan ser ut att gå från klarhet till klarhet.

Och att det återigen är skarpt läge och ingen tid att käbbla om vem som är ansvarig för detta.

Det som gäller är att försöka vända den här skutan rätt.




Av maricici - 6 juni 2019 13:58

Hann i alla fall med ett evenemang med knapp nöd, nämligen detta:


Norrbottens flygflottilj F 21

"I samband med nationaldagsfirandet torsdagen den 6 juni kommer 212:e stridsflygdivisionen att genomföra överflygningar med en rote (två st) Jas 39 Gripen. Flyghöjden ligger på mellan 300-600 meter och hastigheten normalt mellan 500-600 km/h.

Överflygningen kommer att ske på platser och tider enligt nedan. Reservation för eventuella ändringar."

  


Jipiii, min hemort fanns med på listan och jag hann precis ut från COOP för att se och höra när dom kom dånande rakt över huvudet på ca 350 meters höjd. En mäktig upplevelse, lite liknande dom där wow-upplevelserna man brukade få som barn. Mitt personliga tack redan skickat på deras Facebooksida.

  

Annars blir det inte mycket firartid över, vi jobbar på för fullt i trädgården varenda ledig stund. I dag, gräsklippning, mera jordförbättring och plantering.

Och så uppstekt palt i mjölksås med lingonsylt till middag.

Iofs kan man väl knappast hitta en svenskare rätt så här på nationaldagen.

  


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards