Ensparkibaken

Alla inlägg under augusti 2016

Av maricici - 22 augusti 2016 13:24

så trivs jag bra på min nya arbetsplats Norrlandsfrågan som berör mitt personliga väl och ve och ligger mig närmast hjärtat trots allt.  

Börjar med att ligga lågt och läsa in mig på alla andras synpunkter och åsikter så jag kommer inte att synas i tryck så ofta. Noterar att responsen från "makthavarhåll" är likamednoll just nu, inte helt otippat. Markerar ett par uppenbara troll och noterar att den här frågan börjar göra rätt många nervösa.

Tar en kopp kaffe och tittar på dagens att göra lista utanför nätet. Idag, mest inomhusjobb.

Det är vardag och ute börjar det bli höst.



Av maricici - 22 augusti 2016 00:56

är att jag kan gå på andra sidan vägen och plocka smörsopp till middagen

   

Vi kan ta receptet också

Höstgrytan på nötskav

Nötskav gör man själv av halvtinat nötkött, t ex högrev, innanlår eller den överblivna biten från grillkvällen.

Flisa det supertunt och du har din skav.

Bryn det sedan tillsammans med valfri svamp, här lite smörsopp utdrygat med en burk champinjoner och ca 5 cm tunt skivad purjolök. Låt sedan småputtra tillsammans med lite vatten i ca 20 minuter. Späd sedan med vispgrädde och krydda med salt, malen svartpeppar, 3-4 enbär och kinesisk soja. Låt den småkoka en stund till och servera sedan med ris eller potatis. 

  

Lite mera tillbehör, färska frysta lingon, svartvinbärsgele och en isbergssallad/majskorns mix.

Av maricici - 22 augusti 2016 00:50

 

Av maricici - 20 augusti 2016 20:56

   Vad du hittat för skit i skogen? Jag inte vet jag vem..

Jaså, sån!

Få se nu det är en .. björn ser det ut som  

Och den var på mitt blåbärsställe sa du?  

Tja, det är väl bara att ta det easy och tänka att den stod säkert och tittade på mig någonstans senast jag var ute.

Björnar brukar vara relativt harmlösa för bärplockare, dom känner att man inte vill dom något. Djur är inte dumma som dom gamla Aunundsjöborna brukade säga..


Av maricici - 20 augusti 2016 20:04

  Blåbärssylt enligt konstens alla regler enlig tryckår 1942

2 kg rensade blåbär

600 g-1 kg strösocker

1 g bensoensyrat natron (Ah, jag vet byt ut mot flytande Atamon enligt doseringstabell.


Rensa och skölj bären, låt rinna av väl och lägg varvvis med socker i en syltgryta. Låt stå svalt över natten. Kokas i 10-15 minuter och skummas väl under tiden, ta upp grytan och skaka den så att skummet flyter upp.

(Allt är okej hit, och efter 15 minuter har jag fixat en god blåbärssoppa)

Få se, räddas vad som räddas kan, häll i en flaska flytande pektin och saften av 1 citron. Läser på etiketten;innehåller konserveringsmedel något.. Bra, då utesluter vi atamonet.

Sköljer burkarna, dom ser ju piffiga ut på bild, men billiga och otäta, det rinner ut vätska nära man håller dom upp och ner. Ah, låter dom vara så länge och hoppas - att sylten tjocknar. Vad kan man göra av den annars, soppa? kräm? gröt?-Det gäller att tänka positivt.

Ringer syster ett syltspecialisten; Har du haft i extra pektin? ja.

Men ha lite is i magen då och vänta till den kallnat- annars kan du alltid koka om den.

Fixar makaroner och scans köttbullar till middag, man kan inte hinna allt på en dag.

Ser till min stora glädje att syltresterna i grytan börjar tjockan åtminstone, då finns det ju alltid hopp om livet.


 

Den perfekta bilden, färska blåbär och vispgrädde på rulltårta, även kallad fuskbakelser.


Av maricici - 20 augusti 2016 19:45

 

Hallonsylt i den enklaste men lika goda modellen. Här serverad till tunnpannkaka och vispgrädde.


Köp hem syltsocker och koka i 3-5 minuter enligt anvisningarna på paktetet.

Här är ett kok på ca 7 dl hallon, två små burkar blev det.

För bästa hållbarhet, investera i konserveringsglas av bra kvalitet som håller tätt.

Skölj dom i Atamon konserveringsmedel (natriumbensoat och bensoensyra) 2 tsk till 1 del vatten. Häll upp sylten medan den är varm och förslut burken direkt.

OBS, att syltsocker innehåller konserveringsmedel för den som vill undvika detta.



Av maricici - 20 augusti 2016 14:30

http://www.expressen.se/kronikorer/clara-lidstrom/sveriges-koloni-heter-inte-indien--den-heter-norrland/


Börjar med att gratulera till det slutgiltiga beviset på att man kan ha två saker i skallen samtidigt, sylt och saft är inget hinder för att skriva en klockren krönika. Den som inte bara är på löpet utan också dagens mesta FB-delning.

Fortsätter med att läsa att man borde börja någonstans och inte bara prata, men faktum är att man redan börjat lite här och där. Sollefteå/Ö-vik är fortfarande aktuella med att bevara sina sjukhus där genomförda sparförslag redan gjort det hela till en haveriplats utan like och en stängd akut försvaras med att det är tur att det inte händer akuta saker så ofta.. Nääähhhh?  Göra något åt det akuta som uppstår och reagera över vad man ser inte kommer att fungera, det är det förändringarna handlar om, inte sju föreslagna stamkrig och vi hade så tråkigt idag så vi hittepå nåt kul, ja! vi gör Norrland till en egen republik  

Invändning två; Att utvecklingen går framåt och man kan inte vrida klocka tillbaka till det gamla  

Nu var det väl inte direkt det handlade om utan att man ska få en chans att forsätta existera övht.


Dagens    Fick två liter svartvinbär av grannen. Blir nog gele av dom.

Dagens   Den äldre grabben har en skavsårsblåsa på ena hälen som spruckit och blivit infekterad.

Tvättar med handdesinfektionsmedel i servettformat, det ena dom duger till för övrigt.





Av maricici - 19 augusti 2016 14:08

Styra upp nätdebatter som hotar spåra ur


Koka köttsoppa

Göra en välkomsttårta till den äldre grabben som kommer hem strax

Hitta på något med gårdagens blåbär; sylt? Frysa in hela?

Har i alla fall varit och köpt nya gummistövlar (dyra men nödvändiga), en ny flanellskjorta (snart är hösten här) och en svampkorg (helt överflödig utgift) och en bärplockare till dottern (maybe).

En livsstil, varken hemmafrutillvaro eller bonderomantik.

Vilket påminner mig om, har ni inte läst Katarina Östholms krönikor förr så gör det nu, hon är vettig, vass och helt nykter i sakframställan. En av dom bästa landsbygdsdebattörerna vi har just nu:


http://www.allehanda.se/kultur/katarina-ostholm-dags-att-sluta-med-storstadsromantiken-framtiden-finns-pa-landsbygden


Så kan jag koka köttsoppa under tiden.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards