Alla inlägg under augusti 2016
så trivs jag bra på min nya arbetsplats Norrlandsfrågan som berör mitt personliga väl och ve och ligger mig närmast hjärtat trots allt.
Börjar med att ligga lågt och läsa in mig på alla andras synpunkter och åsikter så jag kommer inte att synas i tryck så ofta. Noterar att responsen från "makthavarhåll" är likamednoll just nu, inte helt otippat. Markerar ett par uppenbara troll och noterar att den här frågan börjar göra rätt många nervösa.
Tar en kopp kaffe och tittar på dagens att göra lista utanför nätet. Idag, mest inomhusjobb.
Det är vardag och ute börjar det bli höst.
är att jag kan gå på andra sidan vägen och plocka smörsopp till middagen
Vi kan ta receptet också
Höstgrytan på nötskav
Nötskav gör man själv av halvtinat nötkött, t ex högrev, innanlår eller den överblivna biten från grillkvällen.
Flisa det supertunt och du har din skav.
Bryn det sedan tillsammans med valfri svamp, här lite smörsopp utdrygat med en burk champinjoner och ca 5 cm tunt skivad purjolök. Låt sedan småputtra tillsammans med lite vatten i ca 20 minuter. Späd sedan med vispgrädde och krydda med salt, malen svartpeppar, 3-4 enbär och kinesisk soja. Låt den småkoka en stund till och servera sedan med ris eller potatis.
Lite mera tillbehör, färska frysta lingon, svartvinbärsgele och en isbergssallad/majskorns mix.
Vad du hittat för skit i skogen? Jag inte vet jag vem..
Jaså, sån!
Få se nu det är en .. björn ser det ut som
Och den var på mitt blåbärsställe sa du?
Tja, det är väl bara att ta det easy och tänka att den stod säkert och tittade på mig någonstans senast jag var ute.
Björnar brukar vara relativt harmlösa för bärplockare, dom känner att man inte vill dom något. Djur är inte dumma som dom gamla Aunundsjöborna brukade säga..
Blåbärssylt enligt konstens alla regler enlig tryckår 1942
2 kg rensade blåbär
600 g-1 kg strösocker
1 g bensoensyrat natron (Ah, jag vet byt ut mot flytande Atamon enligt doseringstabell.
Rensa och skölj bären, låt rinna av väl och lägg varvvis med socker i en syltgryta. Låt stå svalt över natten. Kokas i 10-15 minuter och skummas väl under tiden, ta upp grytan och skaka den så att skummet flyter upp.
(Allt är okej hit, och efter 15 minuter har jag fixat en god blåbärssoppa)
Få se, räddas vad som räddas kan, häll i en flaska flytande pektin och saften av 1 citron. Läser på etiketten;innehåller konserveringsmedel något.. Bra, då utesluter vi atamonet.
Sköljer burkarna, dom ser ju piffiga ut på bild, men billiga och otäta, det rinner ut vätska nära man håller dom upp och ner. Ah, låter dom vara så länge och hoppas - att sylten tjocknar. Vad kan man göra av den annars, soppa? kräm? gröt?-Det gäller att tänka positivt.
Ringer syster ett syltspecialisten; Har du haft i extra pektin? ja.
Men ha lite is i magen då och vänta till den kallnat- annars kan du alltid koka om den.
Fixar makaroner och scans köttbullar till middag, man kan inte hinna allt på en dag.
Ser till min stora glädje att syltresterna i grytan börjar tjockan åtminstone, då finns det ju alltid hopp om livet.
Den perfekta bilden, färska blåbär och vispgrädde på rulltårta, även kallad fuskbakelser.
Hallonsylt i den enklaste men lika goda modellen. Här serverad till tunnpannkaka och vispgrädde.
Köp hem syltsocker och koka i 3-5 minuter enligt anvisningarna på paktetet.
Här är ett kok på ca 7 dl hallon, två små burkar blev det.
För bästa hållbarhet, investera i konserveringsglas av bra kvalitet som håller tätt.
Skölj dom i Atamon konserveringsmedel (natriumbensoat och bensoensyra) 2 tsk till 1 del vatten. Häll upp sylten medan den är varm och förslut burken direkt.
OBS, att syltsocker innehåller konserveringsmedel för den som vill undvika detta.
http://www.expressen.se/kronikorer/clara-lidstrom/sveriges-koloni-heter-inte-indien--den-heter-norrland/
Börjar med att gratulera till det slutgiltiga beviset på att man kan ha två saker i skallen samtidigt, sylt och saft är inget hinder för att skriva en klockren krönika. Den som inte bara är på löpet utan också dagens mesta FB-delning.
Fortsätter med att läsa att man borde börja någonstans och inte bara prata, men faktum är att man redan börjat lite här och där. Sollefteå/Ö-vik är fortfarande aktuella med att bevara sina sjukhus där genomförda sparförslag redan gjort det hela till en haveriplats utan like och en stängd akut försvaras med att det är tur att det inte händer akuta saker så ofta.. Nääähhhh? Göra något åt det akuta som uppstår och reagera över vad man ser inte kommer att fungera, det är det förändringarna handlar om, inte sju föreslagna stamkrig och vi hade så tråkigt idag så vi hittepå nåt kul, ja! vi gör Norrland till en egen republik
Invändning två; Att utvecklingen går framåt och man kan inte vrida klocka tillbaka till det gamla
Nu var det väl inte direkt det handlade om utan att man ska få en chans att forsätta existera övht.
Dagens Fick två liter svartvinbär av grannen. Blir nog gele av dom.
Dagens Den äldre grabben har en skavsårsblåsa på ena hälen som spruckit och blivit infekterad.
Tvättar med handdesinfektionsmedel i servettformat, det ena dom duger till för övrigt.
Styra upp nätdebatter som hotar spåra ur
Koka köttsoppa
Göra en välkomsttårta till den äldre grabben som kommer hem strax
Hitta på något med gårdagens blåbär; sylt? Frysa in hela?
Har i alla fall varit och köpt nya gummistövlar (dyra men nödvändiga), en ny flanellskjorta (snart är hösten här) och en svampkorg (helt överflödig utgift) och en bärplockare till dottern (maybe).
En livsstil, varken hemmafrutillvaro eller bonderomantik.
Vilket påminner mig om, har ni inte läst Katarina Östholms krönikor förr så gör det nu, hon är vettig, vass och helt nykter i sakframställan. En av dom bästa landsbygdsdebattörerna vi har just nu:
http://www.allehanda.se/kultur/katarina-ostholm-dags-att-sluta-med-storstadsromantiken-framtiden-finns-pa-landsbygden
Så kan jag koka köttsoppa under tiden.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 |
|||
8 | 9 | 10 |
11 | 12 |
13 | 14 | |||
15 |
16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
|||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|