Direktlänk till inlägg 4 oktober 2016
Efter att ha studerat alla recept på nätet från proffskrögarnas krävande varaiant till ICA;s enkla så blev det ungefär en kompromiss i egen komposition.
Så här är receptet på ett rikigt långkok i vart fall.
Oxsvanssoppa 10 portioner
2 kg oxssvans huggen
2 lagerblad
1 msk salt
20 vitpepparkorn
Vatten så det täcker 3 cm över köttet i grytan
Skölj oxsvansbitarna, lägg i en stor gryta, lägg i resten av ingredienserna och koka till köttet släpper från benen. Koktid mellan 3 och 4 timmar. Skumma i börja av koktiden och späd med mera vatten eftersom det kokar bort.
Under tiden;
Skala och skiva tunt:
1 liten bit rotselleri (ca 1 hg)
1 palsternacka
3-4 medelstora morötter
6 medelstora potatisar (lite tjockare skivor eller bitar)
ca 5 cm purjolök
Och så till spisen igen. Ta upp oxsvansbitarna, lossa köttet från benen och lägg åt sidan. I grytan finns nu en kraftig köttfond som hälls i ett litermått tills vidare.
Och nu blir det att smaka av, men börja med att blanda ca 5 dl fond+ 5 dl vatten och tillsätt
2 tsk sherry (kan uteslutas)
1 dl rödvin
2 tsk tomatpure
1 kryddmått finmald svartpeppar
2 tsk japansk soja
ev mera salt eller 1 köttbuljongtärning
vispa ihop, lägg i rotsaker och kött och koka till rotsakerna är mjuka.
Tillsätt mera fond+ vatten efter behov.
Och till sist; Blanda i 2 dl risoni rör om och koka enligt tiden på förpackningen.
Nu ska den vara färdig att äta och den fick godkänt av alla.
Till efterrätt, ugnspannkaka med vispad grädde och blåbärssylt.
Musik att sjunga ut i vid spisen:
4000 kronor och vad ska jag göra med alla dessa pengar? Svaret är att jag flyttade över dom till min buffert som krympt betänkligt under vintern på grund av elpriserna, en bil som behövde verkstad, småfix och ombesiktning samt en ny gräsklippare. V...
efter att ha fått ombesiktning på trasiga bromsskivor bak och ett kostnadsförslag på 6000:- (en grundlig biltvätt inräknad) från verkstan. Och ärligt så var jag jävligt låg till att börja med. Elförburkningen har precis börjat minska och jag har ökat...
I kväll efter 7 långa år gick vi nämligen upp till SHL igen inför nästa säsong. Och det känns ungefär som spelarna beskrev det, jag har inte riktigt hunnit ta in det än. Men visst fan är man glad, sitter med ett fånigt flin på läpparna och dunkar IRL...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
|||
10 | 11 |
12 | 13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 |
|||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|